Istorijat farbe za kosu

Danas se sve više žena opredeljuje za bojenje kose kako bi izrazile svoju ličnost i individualnost.

Prva receptura farbe za kosu, koja sadrži kajsiju i praziluk, potiče iz Asirije i datira još iz 2177. godine p.n.e. Stari Egipćani su koristili kanu da bi svojoj crnoj kosi dali crvenkast sjaj. Kod Rimljana, boja kose je označavala društvenu klasu. Žene iz visokog društva bojile su kosu u crveno, žene srednjeg staleža u plavo, dok su siromašne zene bile crnke. Pored kane kao prirodnog sastojka koji se od davnina koristi u bojenju kose, tu su i kamilica koja se koristila za dobijanje plavih tonova i orahova ljuska za smeđe nijanse. U Parizu je 1867, na Svetskoj izložbi, predstavljen prvi troprocentni hidrogen koji je mogao da u kratkom vreneskom periodu posvetli kosu do najsvetlijih plavih tonova.

Nekoliko godina kasnije, u Nemačkoj je 1888. godine patentiran prvi moderan metod bojenja kose, koji se uz male modifikacije primenjuje i danas.

Moderne boje se prema hemijskom sastavu i načinu delovanja na kose dele na direktno vezujuće i oksidacione. Direktno vezujuće u svom sastavu imaju samo kolor pigmente koje kosa lako apsorbuje, pri čemu nikakva hemijska reakcija nije potrebna da bi došlo do promene boje kose. Ove boje se lako rastvaraju u vodi i samim tim se lako ispiraju. Za razliku od njih, oksidacione boje se ne ispiraju i omogućavaju pokrivanje sedih. Za njihovo dobijanje neophodne su dve komponente – krema za bojenje sa elementima kao sto su rezorcin, amonijak, 1- naftol i / ili fenilendiamine, u zavisnosti od nijanse i emulzija koja sadrži vodonik peroksid. Po dužini farbe za kosu delimo prema trajnosti. Polu-trajne boje traju između 24 i 28 pranja kose. Sadrže kolor kremu koja se meša sa malim procentom hidrogena, čime se neutrališe dejstvo amonijaka ili njegove zamene zbog čega se boja zadržava na površini dlake, te se samim tim i brže ispira.

Trajne boje, koje su ujedno i najzastupljenije, sadrže emulziju za razvijanje boje što omogućava prodiranje boje dublje u strukturu dlake. Smeša kolor kreme i emulzije se nanosi na kosu i zatim prodire kroz kutikulu, spoljni sloj dlake, sve do unutrašnjeg sloja, korteksa gde se nalazi melanin. Uz pomoć dejstva peroksida u boji, melanin se razbija i zamenjuje se novom bojom. Trajne boje se neće isprati, vec samo vremenom mogu da izgube na intezitetu.